Kuih Buah Melaka
Resepi asal: Che' Nom
Resepi kuih buah melaka ni ada macam- macam versi tapi yang Che' Nom punya ni paling mudah bagi I dan rasa dia memang menjadi sangat-sangat. Kalau korang suka buah melaka yang kenyal dan tak keras, kiranya macam sesedap rasa je time mengunyah tu, korang wajib cuba resepi ni!
I dah cuba dan I keep on repeating the same recipe sebab memang confirm jadi. Lagipun ni memang kuih kegemaran husband I jadi memang banyak kali lah buatnya. Setahu I ada juga yang panggil buah melaka ni onde onde jadi tak kisah la nak panggil apa pun janji bendanya sama je.

Resepi kuih buah melaka ni ada macam- macam versi tapi yang Che' Nom punya ni paling mudah bagi I dan rasa dia memang menjadi sangat-sangat. Kalau korang suka buah melaka yang kenyal dan tak keras, kiranya macam sesedap rasa je time mengunyah tu, korang wajib cuba resepi ni!
I dah cuba dan I keep on repeating the same recipe sebab memang confirm jadi. Lagipun ni memang kuih kegemaran husband I jadi memang banyak kali lah buatnya. Setahu I ada juga yang panggil buah melaka ni onde onde jadi tak kisah la nak panggil apa pun janji bendanya sama je.

Bahan-bahan:
- 1 cawan tepung pulut
- 2 sudu besar tepung beras
- 5 helai daun pandan (I guna 2 helai je)
- Pewarna hijau epal
- Gula melaka dipotong dadu
- 100g Kelapa parut (ambil yang putih je dan guna kelapa muda if possible)
Cara-cara:
- Masak air dalam periuk sehingga mendidih.
- Satukan tepung pulut dan tepung beras dalam satu bekas.
- Kisarkan daun pandan bersama sedikit air dan tapis. Kemudian campurkan air pandan dengan sedikit pewarna hijau dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung tadi sehingga menjadi adunan yang boleh digentel.
- Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan letakkan gula melaka sebagai inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
- Rebud dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan.
- Salut buah melaka dengan kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam, gaul rata dan hidangkan. Cara I pula, I stim dulu kelapa parut tadi sebelum campur dengan garam supaya buah melaka tak cepat basi.
Selamat mencuba korang!
Comments
Post a Comment